Power door locks suddenly not working - Drive Accord Honda Forums

Go Back   Drive Accord Honda Forums > Honda Accord Main Forums > The 7th Generation

Drive Honda Accord Forums
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 01-07-2009, 06:36 PM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Power door locks suddenly not working

So today I get home from work and in the usual routine I hit my lock button on my key and start walking away, only this time I noticed that my interior lights stayed on and didn't fade out. I walked back over to my car and hit the lock button again and still the lights stayed on. Hmmmmm. I hit the unlock button and opened my door and then closed it again thinking maybe the door didn't shut all the way the first time. Well it wasn't that because once again the interior lights stayed on when I hit the lock button. I noticed that the door lock stems were not down as far as usual. In fact they barely moved when I hit the lock or unlock button inside the car, although they did move slightly, just not enough to lock and shut off the interior light.

I can manually lock/unlock the doors with the key in the drivers door key hole or by manually pushing the door lock stem down on either driver or passenger side door. All other electical seems fine and when I push the drivers side lock stem down the passenger side goes down as well. I checked fuse for the power locks in the interior fuse panel and it's totally fine. The driving lights and interior lights flash like they should when I hit the lock/unlock button on the key but again the locks are barely moving/working.

Does this sound like it's a power door lock actuator gone bad? If so how difficult is it to replace? I looked online and I can get it from a local Honda dealer for $38 and change, so not too expensive. I've never had a reason to take the door panel off so it'll be new for me (for this car anyway). Any pointers, opinions or help would be greatly appreiciated! For what it's worth it's a 2003 V6 Coupe 6spd.
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-07-2009, 06:41 PM
Aviography's Avatar
Aviography Aviography is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Canada
Posts: 8,936
Thanks: 12
Thanked 86 Times in 70 Posts
Have you tried manually unlock BOTH drover AND passenger doors and then use the remote to lock the doors?

If only the passenger lock goes down then you likely have a problem with just the driver side actuator, but if neither go down then perhaps it's time to change the battery in the remote consider your car is 5 or so years old.

Alternatively you can also try use the lock/unlock switch (not the lock stem itself) on the door panel to see if the lock mechanism works properly, if it does then again it points to the battery in the remote.
__________________
2005 Satin Silver V6 Coupe 6 speed, Venture Shield clear protetive film,
TL shift knob, Hidden Hitch,
GM Friction Modified Synchromesh transmission fluid
2007 Acura TL-S front/rear sway bars,
Clutch slave cylinder restrictor valve delete.

Acura TL 5-spoke rims 245/45-17 Bridgestone Pole Position RE970
Honda steel rims 225/55-16 Michelin Alpin PA2


__________________
DA Moderator Team

DriveAccord.Net Forum Rules & Regs
DriveAccord.net Classified Rules
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-07-2009, 06:50 PM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the quick response, Aviography.

I should have been more clear with my description. When I said I hit the lock/unlock button inside the car, what I meant is the lock/unlock button on the door panel. So in other words the locks don't lock with the remote lock button or the door panel lock button.

I'm pretty sure the remote battery is fine because the remote trunk button pops the trunk open fine and it activates the flashing indicator lights, it just seems the stems aren't moving up or down enough to lock or unlock the door unless I use the key in the key hole or manually push or pull the stems.

I just researched a Acura TL forum and it seems lots of people have had similar issues and it seems to be the actuator, that's why I suspect its that, but I'm not 100%.
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-07-2009, 06:56 PM
Aviography's Avatar
Aviography Aviography is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Canada
Posts: 8,936
Thanks: 12
Thanked 86 Times in 70 Posts
Well then, you've narrowed it down pretty much to just the driver side, now you have to take the panel off to see if there is anything binding the mechanism, or if any part of the mechnism has popped off where it was suppose to be, and if there is voltage to the actuator connector, if there isn't any binding and 12 volts is getting to the connector then you can be 99.99% certain it's the actuator.
__________________
2005 Satin Silver V6 Coupe 6 speed, Venture Shield clear protetive film,
TL shift knob, Hidden Hitch,
GM Friction Modified Synchromesh transmission fluid
2007 Acura TL-S front/rear sway bars,
Clutch slave cylinder restrictor valve delete.

Acura TL 5-spoke rims 245/45-17 Bridgestone Pole Position RE970
Honda steel rims 225/55-16 Michelin Alpin PA2


__________________
DA Moderator Team

DriveAccord.Net Forum Rules & Regs
DriveAccord.net Classified Rules
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-07-2009, 07:12 PM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Aviography View Post
Well then, you've narrowed it down pretty much to just the driver side, now you have to take the panel off to see if there is anything binding the mechanism, or if any part of the mechnism has popped off where it was suppose to be, and if there is voltage to the actuator connector, if there isn't any binding and 12 volts is getting to the connector then you can be 99.99% certain it's the actuator.
Yeah, I figured it was probably the actuator just from past threads I've read about the door locks not working, but I've also read about a loose or broken connection, so I guess the only way to find out is taking the door panel off. Any tips on not busting clips removing the door panel?
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-07-2009, 07:47 PM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Anyone know if there's an actuator in both the driver's side and passenger's side door or only in the driver's side on a coupe?
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-08-2009, 03:48 AM
coolcarmaniac87's Avatar
coolcarmaniac87 coolcarmaniac87 is offline
3rd Gear
 
Join Date: Jun 2008
Location: NJ
Posts: 163
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
its a fuse that is in your panel on the drivers side...this happened to my 98' accord.. charged me like $25 to replace it at a dealership...had no clue back then..lol but if it was now i would probably do it..

too bad i dont have that accord no more.. BUT i got my new sexy onE!! lol

good luck with your problem
__________________
08 Sedan Alabaster Silver V6!..

*6000k HID's
*eBay Swtichblade !


Things needed:
* Lip spoiler
* 6000K FOGLIGHTS!!!

R.I.P
-04 Corolla S Grey
Lamin-x film
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-08-2009, 06:27 AM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by coolcarmaniac87 View Post
its a fuse that is in your panel on the drivers side...this happened to my 98' accord.. charged me like $25 to replace it at a dealership...had no clue back then..lol but if it was now i would probably do it..

too bad i dont have that accord no more.. BUT i got my new sexy onE!! lol

good luck with your problem
Already checked the fuse. It's not blown. Even switched it with another 20 just to be sure and still nothing.

Funny thing is this morning they work. I guess it's something that's going to be an on going work or not work issue until I get the time to get the door panel off to test the actuator.
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-08-2009, 05:31 PM
CarlR33's Avatar
CarlR33 CarlR33 is offline
6th Gear
 
Join Date: Sep 2006
Location: Southern, IN
Posts: 1,384
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
The door clips are petty easy to pop out by pulling on the door panel. Make sure you remove the door screws (one in the inner handle under the rubber pad) before you start yanking on it. Pull up the microfiche on majestic for the coupe and see if there are other screws, etc.

Quote:
Originally Posted by Accordian169 View Post
Yeah, I figured it was probably the actuator just from past threads I've read about the door locks not working, but I've also read about a loose or broken connection, so I guess the only way to find out is taking the door panel off. Any tips on not busting clips removing the door panel?
__________________
03 Accord LX I4 5spd, 230k miles.
with 19 HFP Wheels and Eibach pro spring kit (second set as the first set of rear springs rusted apart).
Previous car: 98 Civic EX 5sp. with 155K, RIP
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-08-2009, 08:38 PM
Accordian169's Avatar
Accordian169 Accordian169 is offline
I <3 My 6 Speed
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arizona
Posts: 293
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
^ Thanks!
__________________
2003 Accord Coupe V6 6spd
AEM V2 CAI UR Underdrive Pulley J-SHIFT J-Pipe & Test-Pipe 2.50" Mid-Pipe / 2.25" Y-Pipe '03 Acura CL-S Mufflers
TB Coolant Bypass CompTech Short Shifter Corsport Aluminum Shift Bushings NRG Carbon Fiber Shift Knob
Ingalls Stiffy ETD Eibach Sportlines/HFP Struts 17mm TL Rear Sway 18x8 Konig Runaway 235/40/18 Nexen N5000
Centric Drilled Rotors DEPO Blackhouse Headlights Xentec 5000k HIDs Eagle Eyes LED Tail Lights LED LP Light
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old 02-15-2009, 04:04 PM
GabeSherrill GabeSherrill is offline
1st Gear
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Same thing on my 04 accord. I can press lock and see the stem just barely try and go down for first try. But most the time now nothing. No noise or anything. Remote or Physical button inside the car.

Just been locking it manually with keyhole.

Accordian - How is it going with this? cheap easy fix?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old 02-16-2009, 11:01 AM
skhan08 skhan08 is offline
1st Gear
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The same thing happened to me, for a week my remote wouldn't lock my car or unlock them. After a week it started working again....good timing since the day the locks started working someone tried breaking into my car with me in it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13  
Old 02-17-2009, 01:40 PM
TBat007's Avatar
TBat007 TBat007 is offline
1st Gear
 
Join Date: Feb 2009
Location: Indianapolis, IN
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to TBat007
Same issue

Sounds like I have the same problem. The plunger on the drivers side will not work electronically at all. The remote and the switch will unlock the passenger side only. I cannot lock/unlock the drivers door unless I use the key.

My drivers side window switch is becoming erratic in behavior also. Sometimes it just doesn't wanna work, but will work after a few seconds of it failing... any thoughts?

Thanks, Trevor
__________________
2004 Accord, V6, 6MT, HFP.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14  
Old 07-12-2009, 04:14 PM
StrikingAccord's Avatar
StrikingAccord StrikingAccord is offline
Striking-A-Chord
 
Join Date: Feb 2009
Location: Gotham City
Posts: 780
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question

I am having the same issue

The remote battery is fine....when I try to lock and unlock from the door panel both my driver side and passenger side locks do not work.

I hear a faint "click" but nothing happens



If its the acutator can it affect both doors?
__________________
2004 Accord EX V6 Coupe

GO STEELERS!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15  
Old 07-13-2009, 01:43 AM
StrikingAccord's Avatar
StrikingAccord StrikingAccord is offline
Striking-A-Chord
 
Join Date: Feb 2009
Location: Gotham City
Posts: 780
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Accordian169 View Post
Anyone know if there's an actuator in both the driver's side and passenger's side door or only in the driver's side on a coupe?
I have the same question


I do not understand how both locks stopped working simutaneously
__________________
2004 Accord EX V6 Coupe

GO STEELERS!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
actuator, door, locks, power

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Drive Accord Honda Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
The answer to the random question may be found under the Off Topic section of the forums and in the "Drive Accord Forums" category.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 06:41 AM.




Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.