Honda Accord Forums - The DriveAccord community is where Honda Accord 2003+ owners can discuss reviews, service, parts, and share mods. banner
1 - 20 of 51 Posts

JW16

· Registered
53 Posts
Reaction score
19
Discussion starter · #1 ·
Mam ciągły problem z moim HAH Touring i zużyciem tylnych opon po wewnętrznej stronie. Opony, które były w samochodzie, zużywały się od wewnątrz tak szybko, że skończyłem wymieniając cały zestaw na nowy zestaw opon Goodyear Z o wysokich osiągach. Doskonałe opony o świetnym prowadzeniu, niskim poziomie hałasu itp. Po odczuciu głośniejszego niż zwykle hałasu na drodze podczas niedawnej długiej podróży, zabrałem pojazd z powrotem do Goodyear, gdzie kupiłem opony i cholera, to samo działo się znowu po wewnętrznej stronie tylnych opon. Wiosną zleciłem rotację i ponowne wyważenie opon oraz wykonanie geometrii kół, co sprawiło, że wszystko było dokładnie tak, jak powinno. Skontaktowałem się z lokalnym dealerem Hondy, aby wyjaśnić sytuację, w której kazali mi natychmiast przyprowadzić samochód i umieścili go na swoim stanowisku do geometrii kół. Geometria kół była ponownie idealna zgodnie ze specyfikacją Hondy. Na marginesie, nie przewożę pasażerów ani niczego w bagażniku tego samochodu. 99% jego życia byłem tylko ja.

Nie mam żadnych problemów z zużyciem w moim Touring Hybrid z 2019 roku. Z waszej dyskusji wynika, że fabryczna konfiguracja była wadliwa. Uważam, że Honda powinna być odpowiedzialna za taką wadę produkcyjną.

Uszkodzona część pomiędzy dwoma powyższymi to nie elementy sprzętowe, które mają bardzo wąskie tolerancje wymiarowe, powiedzmy ±0,05 mm.

Moim zdaniem, wadliwą częścią jest 'część' oprogramowania, której szerokie i luźne tolerancje ustawienia wynoszą, powiedzmy, ±1°00' pochylenia i ±0°15' lub więcej zbieżności.

Ustawienie było ponownie idealne zgodnie ze specyfikacją Hondy.
Mam przeczucie, że to stwierdzenie/interpretacja jest winowajcą, w braku szczegółowych informacji w #s.

Czy chcesz udostępnić zrzut ekranu z ustawieniami?

Jaki jest interwał rotacji opon?

Być może po prostu musisz bardziej cieszyć się pokonywaniem zakrętów. Gdzie się znajdujesz?

Oto moje ustawienie na dziś z ujemnym pochyleniem poza specyfikacją, ale nie mam problemów ze zużyciem opon, obracając je co 5 tys.

Mam ten sam problem, NIE jestem właścicielem hybrydy, to wina Hondy, ci nieudacznicy zaprojektowali nieregulowaną część, teraz nawet mój samochód jest na gwarancji (mniej niż 2 lata), mój 1 komplet opon jest prawie zużyty. Jak zasugerowałeś, zakup części zamiennej to najlepsze rozwiązanie, ale nie chcę wydawać ponad 1000 dolarów na części i robociznę, ponieważ Honda to zepsuła i się do tego nie przyznaje. Nadal ich monitoruję i pójdę do biura obsługi klienta, jeśli Honda mi w tym nie pomoże.

Discussion starter · #6 ·
Aktualizacja sytuacji. Wczoraj wymieniłem opony przy przebiegu 1700 mil. Goodyear mówi mi, że już widzą oznaki zużycia po wewnętrznej stronie tylnych opon. To po tym, jak samochód został umieszczony na maszynie do ustawiania geometrii kół Hondy w zeszłym miesiącu i powiedziano mi, że jest w idealnym ustawieniu zgodnie ze specyfikacją Hondy.

Trudno mi uwierzyć, że Honda nie może znaleźć sposobu na naprawienie tego.

Mam Hondę Accord touring z 2018 roku. Oryginalne opony zaczęły się zużywać po 12 000 milach, były obracane przez dealera przy każdej wymianie oleju, co 7 000 mil, i za każdym razem otrzymywałem raport pokazujący, że były prawidłowo ustawione. Dealer powiedział mi, że to złe opony i nie zaoferował żadnej pomocy. Ich słowa: „powinieneś skontaktować się z producentem opon”. Zrobiłem to i skończyło się na tym, że zapłaciłem za wymianę opon przy 20 000 milach. Przy 50 000 milach zaczęły się zużywać, ponownie po tym, jak dealer wykonał wymiany oleju i rotacje oraz sprawdził ustawienie przy każdym serwisie co 7 000 mil. Przy 67 000 milach hałas był zbyt duży, więc wróciłem do dealera. Tym razem dealer pokazał mi raport dotyczący ustawienia, który wskazywał, że tył był źle ustawiony. Ten raport był inny, wszystko było pokazane w mm, podczas gdy wszystkie poprzednie raporty były w cm. Zleciłem niezależnej stronie trzeciej sprawdzenie ustawienia z tyłu i zostało ono przetestowane jako „prawidłowe”. Wyjaśnił, że wydaje się to być wadą konstrukcyjną Accorda, pochylenie z tyłu jest nieco podobne do samochodów niemieckich, w których opony montowane są na lekkim pochyleniu, nie ma możliwości regulacji tego pochylenia, więc zużycie nastąpi tak długo, jak będę miał ten samochód. Kontaktuję się z korporacją Honda.

Mam Hondę Accord touring z 2018 roku. Oryginalne opony zaczęły się zużywać po 12 000 milach, były obracane przez dealera przy każdej wymianie oleju, co 7 000 mil, i za każdym razem otrzymywałem raport pokazujący, że były prawidłowo ustawione. Dealer powiedział mi, że to złe opony i nie zaoferował żadnej pomocy. Ich słowa: "powinieneś skontaktować się z producentem opon". Zrobiłem to i skończyło się na tym, że zapłaciłem za wymianę opon po 20 000 milach. Po 50 000 milach zaczęły się zużywać ponownie, po tym jak dealer wykonał wymiany oleju i rotacje oraz sprawdził ustawienie przy każdym serwisie po 7 000 milach. Po 67 000 milach hałas był zbyt duży, więc wróciłem do dealera. Tym razem dealer pokazał mi raport dotyczący ustawienia, który wskazywał, że tył był rozregulowany. Ten raport był inny, wszystko było pokazane w mm, podczas gdy wszystkie poprzednie raporty były w cm. Zleciłem niezależnej stronie trzeciej sprawdzenie ustawienia z tyłu i zostało ono przetestowane jako "prawidłowe". Wyjaśnił, że wydaje się to być wadą konstrukcyjną Accorda, pochylenie kół z tyłu jest nieco podobne do samochodów niemieckich, w których opony montowane są pod lekkim kątem, nie ma możliwości regulacji tego pochylenia, więc zużycie nastąpi tak długo, jak będę miał ten samochód. Kontaktuję się z Hondą.
Przechodzę przez tę samą sytuację z moim Accordem z 22 roku. 3. komplet opon 46 tys. mil. 90% Jazda po autostradzie po linii prostej. Tylne wewnętrzne strony zużyte do cna jak w zegarku.

Daj mi znać, co mówi korporacja.

Zadzwoniłem do mojego dealera Hondy, u którego kupiłem samochód, i powiedział mi, że ponieważ nie mam u nich historii serwisowej, tak naprawdę nie może mnie zdiagnozować ani mi pomóc.

Mike

Discussion starter · #10 ·
Aktualizacja mojej aktualizacji.

Porozmawiaj bezpośrednio z Hondą, w której wysłali mi e-mail z prośbą o podanie dokładnego problemu, ile razy problem się pojawił, przebieg, zużycie i dołączenie zdjęć.

Po 2 tygodniach oczekiwania, co godne uwagi, otrzymałem telefon od przedstawiciela Hondy. Powiedzieli mi, że tak jest zaprojektowany samochód i w żaden sposób nie pomogą w instalacji wyposażenia dodatkowego ani w pokryciu kosztów robocizny. Jeśli chciałem coś zrobić, musiałem to zrobić na własny rachunek.

Poprosiłem o przełożonego, przeszedłem cały proces po raz drugi i usłyszałem tę samą odpowiedź. Jestem dość pewien, po przeczytaniu skarg na tej stronie internetowej, jak i na wielu innych, że doskonale wiedzą, że mają problem, ale nie chcą płacić za jego naprawę. Przypomina mi to to samo gówno, które robi GM.

Na razie będę więc obracał opony co 2000 mil jak w zegarku, a kiedy nadejdzie czas na zakup innego samochodu, mogę ci zagwarantować, że na pewno nie będzie to nic od Hondy.

Nie potrafię ci powiedzieć, jak bardzo jestem rozczarowany po wysłuchaniu przez dziesięciolecia jakości, jaką rzekomo ma Honda Motor Company.

Przechodzę przez tę samą sytuację z moim 22 accord. 3. komplet opon 46 tys. km. 90% Jazda po autostradzie po linii prostej. Tylne wewnętrzne strony są wklęsłe jak w zegarku.

Proszę dać mi znać, co mówi firma.

Zadzwoniłem do mojego dealera Hondy, gdzie kupiłem samochód i powiedział mi, że ponieważ nie mam u nich historii serwisowej, tak naprawdę nie może postawić diagnozy ani mi pomóc.

Mike
Sprawdź ustawienie kół i dokonaj odpowiedniej regulacji przez zewnętrznego, kompetentnego technika od ustawiania kół, ponieważ zgodność z zakresem specyfikacji OEM nie oznacza nic w zapobieganiu problemom z wklęsłością i przyspieszonym zużyciem opon.

Discussion starter · #12 ·
Sprawdź ustawienie kół i dokonaj odpowiedniej regulacji przez zewnętrznego, kompetentnego technika ustawiania kół, ponieważ zgodność z zakresem specyfikacji OEM nie oznacza nic w zapobieganiu problemom z kubkowaniem i przyspieszonym zużyciem opon.
Już to zrobiłem. Dwa różne warsztaty zewnętrzne potwierdziły, że z tyłu nie ma wystarczającej regulacji, aby rozwiązać problem. Nawet kierownik serwisu w salonie Hondy, do którego zabrałem samochód, powiedział to samo.

Discussion starter · #13 ·
Aktualizacja do aktualizacji do aktualizacji:

Wymieniłem opony po przejechaniu 2800 mil, ponieważ opony znów zaczynają hałasować. Fachowcy od opon podnieśli samochód w powietrze i kazali mi przyjrzeć się oponom. 2 tylne i prawa przednia opona zaczynają wykazywać oznaki zużycia po wewnętrznej stronie bieżnika, co powoduje, że opony są bardzo głośne i czuję lekkie wibracje w kierownicy. Jak na ironię, przednia opona po stronie kierowcy zużywa się idealnie.

Jestem u kresu wytrzymałości z tym samochodem. Nie da się nic zrobić, aby rozwiązać ten problem. Rozmowy telefoniczne z dwoma kolejnymi dealerami Hondy zaowocowały taką samą odpowiedzią, że z ustawieniem nie ma nic złego, ale opony trzeba częściej wymieniać. Czego dokładnie ode mnie oczekują? Wymieniać te opony za każdym razem po tysiącu mil??

Ile osób zwykle przebywa w samochodzie, gdy prowadzisz? Ząbkowanie opon jest zwykle spowodowane ciśnieniem w oponach, uszkodzonymi amortyzatorami lub źle wyważonymi oponami, a pełny samochód może pogorszyć problem. Gdyby problem dotyczył wyłącznie ustawienia kół, z wyłączeniem wyżej wymienionych kwestii, powinieneś mieć nadmierne, ale równomierne zużycie i brak ząbkowania.

Czy możesz opublikować arkusz specyfikacji dla poprzedniego ustawienia kół?

Discussion starter · #16 ·
Ile osób zwykle przebywa w samochodzie, gdy prowadzisz? Ząbkowanie opon jest zwykle spowodowane ciśnieniem w oponach, uszkodzonymi amortyzatorami lub źle wyważonymi oponami, a pełny samochód może pogorszyć problem. Gdyby problemem było wyłącznie ustawienie kół, z wyłączeniem wyżej wymienionych problemów, powinieneś mieć nadmierne, ale równomierne zużycie i brak ząbkowania.

Czy możesz zamieścić arkusz specyfikacji dla poprzedniego ustawienia kół?
95% czasu eksploatacji tego samochodu to tylko ja w nim. Nie wożę pasażerów, nie mam nic w bagażniku ani na tylnym siedzeniu. Zgodnie z danymi Hondy, ustawienie kół mieści się w normalnych specyfikacjach. Ciśnienie powietrza we wszystkich czterech oponach jest idealne, ponieważ sprawdzam je co najmniej trzy razy w tygodniu. Problemem zawsze było i zawsze będzie nadmierna siła działająca na wewnętrzną stronę tylnych opon, powodująca przedwczesne zużycie i ząbkowanie, na co Honda nie ma naprawy, poza kupnem części z rynku wtórnego i zapłaceniem im za ich założenie.

Więc wracamy do uszkodzonych/awaryjnych rozpórek, wyważania opon i być może uszkodzonych/awaryjnych tulei (mało prawdopodobne). Myślę, że każda z tych możliwości jest dość zauważalna przy dowolnej prędkości, a biorąc pod uwagę, że w jednej odpowiedzi stwierdzono, że zauważono zużycie opon po 12 000 milach, być może sensowne jest zdobycie tylnych wahaczy i sprawdzenie, czy regulacja + 1° rozwiąże problem.

Opony również nie są wykluczone i osobiście miałem zestaw fabrycznych opon, które później zostały wycofane, ponieważ nie można ich było wyważyć i odbijały się wszędzie.

Poza tym nie mam pomysłów.

Discussion starter · #18 ·
Wróciliśmy więc do uszkodzonych/awaryjnych rozpórek, wyważania opon i być może uszkodzonych/awaryjnych tulei (mało prawdopodobne). Myślę, że każda z tych możliwości jest dość zauważalna przy każdej prędkości, a biorąc pod uwagę, że w jednej odpowiedzi stwierdzono, że zauważyli zużycie opon przy przebiegu 12 000 mil, może warto kupić tylne wahacze i sprawdzić, czy regulacja + 1° rozwiąże problem.

Opony również nie są wykluczone i osobiście miałem zestaw fabrycznych opon, które później zostały wycofane, ponieważ nie można było ich wyważyć i odbijały się wszędzie.

Poza tym nie mam pomysłów.
Opony są wyważane i rotowane co 3-4 000 mil. Technik Hondy zgłasza, że rozpórki są w doskonałym stanie i nie mają żadnych wycieków. Rozwiązaniem byłoby kupno tylnych wahaczy górnych z rynku wtórnego, aby umożliwić korektę pochylenia koła. Problem polega na tym, że naprawa, uwzględniając części i robociznę, kosztuje 1500 dolarów, a Honda nie chce pokryć kosztów robocizny, nawet gdy zaoferowałem zapłatę za części.

Uważam, że bardzo trudno uwierzyć, że jestem jedyną osobą na tej planecie, która ma Hondę Accord z tym problemem.

Discussion starter · #19 · (Edited)
Aktualizacja do aktualizacji do aktualizacji do aktualizacji.

Ponownie wysłałem e-mail do obsługi klienta Hondy. Ponownie wszystko z nimi omówiłem. Według mężczyzny, z którym rozmawiałem, oferują mi ugodę pieniężną, abym naprawił ten problem, używając części z rynku wtórnego. Jestem w tej chwili bardzo sceptyczny wobec Hondy, więc będę postępował z dużą ostrożnością. Ponieważ w tym scenariuszu nie mam innych opcji niż kupowanie nowych opon co dwa lata, zamierzam zapłacić za te nowe regulowane górne wahacze i mieć nadzieję na najlepsze. Praca polegająca na zamianie fabrycznych na nowe jest minimalna i zostanie wykonana wkrótce. Powinno to położyć kres problemowi i miejmy nadzieję, że Honda przekaże to, co zrobiłem, swoim inżynierom i znajdzie rozwiązanie.

Miałem ten sam problem co ty, ale wożę w samochodzie mnóstwo rzeczy. Ustaw ciśnienie w oponach na 40 psi i pomogło to w zużyciu wewnętrznej części opony. Mam 214 tys. km na moim Accordzie z 2018 roku. Przejeżdżam około 50-60 tys. km na jednym zestawie opon (Michelin cross climate). Proste rozwiązanie i to, co powinieneś był zrobić od samego początku, to po prostu kupić regulowane górne wahacze. Warsztat mógł to zamontować w godzinę i problem byłby rozwiązany. Accordy mają ten problem od zawsze, jest on po prostu bardziej zauważalny w hybrydach ze względu na dodatkowy ciężar akumulatora. Co ciekawe, cross climate mają nieco wyższy wskaźnik obciążenia, co moim zdaniem również pomaga w zużyciu opon w porównaniu z fabrycznymi Michelinami. Jeśli po regulowanych wahaczach nadal masz efekt cuppingu, masz złe tylne amortyzatory.

1 - 20 of 51 Posts